Концепція


Інші (“робочі”) назви:
КАРПАТСЬКА ЛІТНЯ ШКОЛА АРХІТЕКТУРИ ЗА МОТИВАМИ (ПІД ВРАЖЕННЯМ) РОМАНУ ТАРАСА ПРОХАСЬКО “НЕПРОСТІ”; YUNIPERUS – АРХІТЕКТУРНО-МИСТЕЦЬКА АКЦІЯ НА ЯБЛУНИЦЬКОМУ ПЕРЕВАЛІ ЗА РОМАНОМ ТАРАСА ПРОХАСЬКО “НЕПРОСТІ”…

Втім в усіх варіантах назв йдеться про синтетичність, багатоскладовість акції: література-архітектура-образотворче мистецтво-музика-кіно-театр…
+культурологія-філософія-історія-мистецтвознавство-екологія тощо…

Іншим принциповим аспектом є “географія” акції – сама вона відбуватиметься на Яблуницькому перевалі, - природній межі між Прикарпаттям та Закарпаттям, а відтак – в об'єднуючому загальнокарпатському просторі. Її учасники представлятимуть Захід (Львів, Івано-Франківськ), Центр (Київ) та Схід (Харків) України.
З огляду на підготовку учасників до акції в першу чергу хотілося б аби усі вони прочитали сам роман Т. Прохасько.

Вельми бажаним було б спробувати попередньо вивчити (бодай в мінімальному обсязі) як традиційну карпатську архітектуру, так й сучасні світові тенденції в дерев'яній архітектурі.
При цьому рекомендується утриматися від того щоб везти до Карпат готові проекти – свідомо залиште місце для вражень від того, що ви почуєте та побачите вже там, на місці; зокрема від спілкування з Тарасом Прохасько, Юрієм Андруховичем, іншими цікавими людьми; походом до Ялівця тощо. Тобто намагайтеся бути відкритими (open minded) для сприйняття чогось нового, що може змінити ваше попереднє ставлення до багатьох речей, - а відтак й суттєво вплинути на проект.
Саме з цією метою ми називаємо перший тиждень «зануренням в Карпати».

Другий тиждень є «проектним».

Спочатку треба буде відобразити своє бачення Ялівця як містечка в цілому – що складається з певних компонентів.

Це бачиться як швидка клаузура, над якою учасники можуть працювати як індивідуально, так й групами. До речі, не треба вважати «проектний» етап суто архітектурним – свої погляди в зручній для себе формі так само мають висловити й учасники-студенти образотворчих факультетів.

Далі концентруємося на окремих ялівецьких спорудах-об'єктах.
Як вже зазначалося, це можуть бути й ті, що описано в романі, й ті що не описано (міська ратуша, готель, музей, школа тощо).

Окрім того не забуваймо, що Ялівець було закладено Франциском у 1888-му (в 2013-му йому виповнюється 125 років!). Уявімо, що увесь цей час він існував, змінювався – тобто ми вільні відтворювати як його «історичні» об'єкти, так й пропонувати сучасні – намагаючися при цьому дотримуватися авторського духу, карпатського оточення та традицій.

На «проектному» етапі хотілося б отримати якомога більше пропозицій – бажано в «макетному» вигляді (що дозволило б фотовізуалізувати їх на карпатському тлі).
Ці пропозиції вже є самоцінними (навіть якщо їх не буде «збудовано» в більшому масштабі на останньому етапі) й мають увійти до загального альбому-каталогу.

Серед пропозицій буде проведено бліц-конкурс на виявлення тих двох «об'єктів будівництва», тобто дерев'яних споруд, що одночасно є макетами своїх ялівецьких прототипів (в масштабі приблизно 1:5, тобто фізичними розмірами в межах 2.5х2.5х2.5 (м)) й при цьому можуть виконувати власну функцію: наприклад, ігровий дитячий будинок, сторожка, будиночок для тварин, міні-житло, торговельний павільон чи просто абстрактна мала архітектурна чи скульптурна форма.

Враховуючи обмежений на будівництво (власноручно учасниками) час (третій, заключний тиждень), важливим критерієм буде «технологічність» об'єктів у виготовленні, а також можливості їхнього подальшого переміщення.

На цьому етапі учасникам логічно поділитися на дві команди (одна на об'єкт) й спільними зусиллями намагатися досягнути найкращого результату. Теоретично може з'явитися й альтернативна третя сила… Взагалі не хотілося б зараз аж занадто регламентувати те, що відбудеться – за винятком принципового поділення акції на три етапи й досягнення остаточного результату – матеріалізації ідей власними руками.

Описані занурення-проектування-будівництво складатимуть кістяк акції, що, виходячи з її анонсованого синтетичного характеру, доповнюватимеся художніми вправами (малювання вранці, особливо під час «занурення» (бажаючих вчитимуть писати олією), з можливим аукціоном на закритті), музичними, харчувальним фестивалем тощо).

Окремо треба виділити освітньо-спілкувальний характер акції. Її гостями очікуємо письменників, музикантів, художників, культурологів, філософів… Й звичайно ж архітекторів (з України, Литви, Латвії). Усі вони будуть раді поділитися з учасникам своїм досвідом, враженнями, емоціями. Умовно можна назвати це майстер-класами, хоча насправді це бачиться радше неформальними бесідами (за Прохасько: «баями») – спостерігаючи краєвиди чи ввечері біля вогнища. Відмінністю акції від звичайного «навчального процесу» є її тяглість: практично необмежена можливість спілкування на протязі трьох тижнів

Проект підтримано фондом Рената Ахметова "Розвиток України" в рамках программи грантів і3 [Ідея. Імпульс. Іновація]


Немає коментарів:

Дописати коментар